Зрелищни състезателни дефилета на „Кукерландия – 2020“

Звънкият празник, наречен „Кукерландия – Ямбол 2020“ продължава с пълна сила днес и посреща своите гости в Кукерград. Двадесет и първото издание на фестивала се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов.

Фотографската изложба „Очите на улицата“ на Милан Христев, която съпътства традиционния фотоконкурс „Маскарад“ бе открита от заместник-кмета на Община Ямбол Енчо Керязов в петък, на открито, пред Безистена.

Стартът на Фестивала бе даден в 17:30 часа с пъстро и оглушително карнавално шествие, водено от жива камила. В него се включиха малки и големи, облечени в традиционни фолклорни носии – едно от новите предизвикателства на тазгодишния четиридневен празник. На новата сцена зад Спортна зала „Диана“ спектакълът на Държавен ансамбъл „Филип Кутев“ внесе още повече цвят и настроение сред участници и публика.

Пищните дефилета на кукери, сурвакари, бабугери продължиха и днес в Градския парк на Ямбол, превърнат в Кукерград – с изобилие от атракции, скари и базари. Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и заместник-кметът на Община Тунджа Станчо Ставрев поздравиха всички участници и отправиха своите пожелания за успешно представяне. Близо 40 са маскарадните групи, които представиха своите спектакли пред журито на първа сцена. Гостоприемните домакина на „Кукерово“ посрещаха дефилиращите групи на втора сцена, където организаторите бяха подготвили забавно шоу с вълнуващи изненади.

В 13:00 часа бе награждаването на победителите от международния фотоконкурс, посветен на маскарадните игри. Гости и жители на града можаха да разгледат традиционната художествена изложба „Маскарад“ с творби на художници от Ямбол и региона.

Празникът ще се пренесе вечерта на сцена „Откриване“ зад зала „Диана“, с участието на Фолклорен ансамбъл „Тунджа“ и самодейни състави, където ще бъдат представени традициите на народния обичай „Сирни Заговезни“. Очакват ни много изненади – прескачане на огън, мятане на стрели, „хамкане“ с халва, гигантска баница, кукерски боб и други кулинарни предизвикателства.

Втората част на Парада на маскираните ще продължи и в утрешния ден от 10:00 часа на първа сцена в Градски парк.