Знакови сливенски музеи затварят заради ремонт

ханът на х. Никола Асенов

Четири музейни обекта в Сливен ще бъдат затворени заради работа по проект, съобщиха от Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.

От 5 юни до края на ноември 2023 г. къщите музеи „Хаджи Димитър“, „Сливенски бит“, „Добри Чинтулов“, както и Първата държавна текстилна фабрика на Балканите, няма да работят с посетители. Причината за тяхното затваряне са дейности по интегрирания проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен, където РИМ е партньор.

Четирите музейни обекта имат защитен статут от национално значение, като всички планирани дейности са съгласувани с Министерството на културата и Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.

Както БТА съобщи, емблематични за града културни обекти ще бъдат обновени по проект за развитието на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура на град Сливен. С него се изпълняват политиките за опазване, популяризиране и развитие на културното наследство и оформяне на цялостен туристически продукт на Сливен. От администрацията се надяват с този проект да бъде даден живот през следващите 50 години на тези обекти. От близо 40 години те не са били основно консервирани и ремонтирани.

В проекта е включен основен ремонт на въжената линия до Карандила, с което да се даде възможност на туристите да стигат до парка “Сините камъни“ с най-екологичния транспорт. Предвижда се още дигитализация и виртуално представяне на обектите, както и изграждане на туристически културно-информационен център.