Златото може да удари 4000 долара за тройунция, прогнозират експерти

Цените на златото биха могли да достигнат 4000 долара за тройунция през следващите три години, но фактори като разработването на коронавирусна ваксина и ноемврийските избори в САЩ могат да променят сегашната траектория на поскъпването на благородния метал, прогнозират анализатори, цитирани от Си Ен Би Си.

Тази година златото достигна рекордни стойности, каквито не бяха отчитани от септември 2011 година. Инвеститорите са привлечени от активите „убежища“, тъй като пандемията не показва признаци на отслабване. Миналата седмица цените на златото скочиха над 2000 долара за тройунция за първи път.

Лесно можем да станем свидетели на цена на златото от 4000 долара за тройунция, прогнозира днес пред Си Ен Би Си Франк Холмс, главен изпълнителен директор на американската инвестиционна компания Глобал инвестърс (Global Investors).

Сред причините за поскъпването на златото той посочи трилионите долари, необходими за стимулиране на американската икономика по време на пандемията от новия коронавирус и добави, че министрите на финансите на Г-20 и централните банки „работят заедно като картел и всички те печатат трилиони долари“.

Не сме виждали такова равнище на печатане на пари от централните банки при нулева лихва. При нулеви лихви златото се превръща в много, много атрактивен клас активи, подчерта Холмс.