Златомир Желев от ППМГ „Добри Чинтулов“ получи трета награда на Есенното състезание по физика

Гимназист от Сливен се представи отлично на Есенното състезание по физика. Той има шансове да бъде включен в националния ни отбор, който ще участва в европейски и международни състезания и олимпиади по този предмет. Дванайсетокласникът Златомир Желев от ППМГ „Добри Чинтулов“ получи трета награда  в категория „Специална тема“. В тази категория са включени само задачи със завишена трудност според стандартите на международните състезания.  Най-добре представилите се в „Специална тема“ ученици ще преминат през допълнителна проверка на знанията и подготовката им, след което ще бъде извършен подбор за членове на националния отбор.  През м.г. Златомир бе включен в разширения състав на отбора и се яви на европейски кръг по физика.

Есенното състезание по физика е  национален форум от календара на Министерството на образованието и науката. То се състоя през почивните дни в Сливен, при докаминството на СУ „Константин Константинов“. Всички сливенски участници в него бяха излъчени от ППМГ „Добри Чинтулов“. Техен научен ръководител е преподавателката Кети Маринова.

Отлично се представиха в своите възрастови групи Раян Камаринчев, 8 клас, и Денис Сираков, 9 клас. Те постигнаха резултати с много добър коефициент на успеваемост. Високо ниво на подготовка показаха Преслава Добрева, Андон Такев и Християн Божинов, всички – от 9 клас, както и десетокласниците Ивайло Мъндев и Ния Господинова.

Жури на състезанието бяха университетски преподаватели и учени под председателството на проф.д-р Мирослав Абрашев. Те оцениха 235-те участници, в шест възрастови групи. Учениците бяха представители на 35 училища в страната – водещи профилирани национални, природо-математически, математически гимназии и колежи.

Ръководството на Община Сливен поздравява Златомир и всички участници за знанията и за достойното представяне на ППМГ „Добри Чинтулов“ и Сливен. Общината благодари на научния им ръководител г-жа Маринова за задълбочената им подготовка, както и на директора Весела Паскалева и екипа й от СУ „Константин Константинов“ за създадената добра организация за провеждане на събитието.