„Златният физик на България“ Теодосий Теодосиев идва в Сливен като гост на прожекцията на филма ФОРМУЛАТА НА ТЕО

Теодосий Теодосиев и режисьорът Николай Василев
Теодосий Теодосиев и режисьорът Николай Василев

Един български документален филм цяла пролет и лято пълни кинозалите в София, Пловдив, Бургас, Варна, Русе… Без реклама и бюджети за маркетинг, той постига резултати по-добри от тези на промотираните игрални хитове. Става дума за „Формулата на Тео“ – документалната история за учителя по физика от Казанлък Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”.

„Филмът „Формулата на Тео“ ще дойде и в Сливен, самият Теодосий Теодосиев ще бъде със сливенската публика на представянето му“ – това каза режисьорът на филма Николай Василев пред „Сливен нюз“.

В момента уточняваме детайлите – датата, цената на билетите, която ще бъде символична, за да имат възможност повече хора – родители и учители, да видят филма. До дни официално ще обявим кога ще е срещата с Теодосий Теодосиев и прожекцията“, уточни пред „Сливен нюз“ Галя Георгиева, секретар на читалище „Зора 1860″.

https://www.facebook.com/327935457724368/videos/595100374345031/

Казанлъшкият учител по физика Теодосий Теодосиев обучава напълно безплатно деца от цяла България и им разкрива възможностите на криптоматематиката и приложната физика. Децата покриват единствено разходите по престоя и храната в лагера. Неговата история провокирала Николай Василев да направи филм за един съвременен будител.

Снимахме филма повече от година, на финала имахме над 200 часа суров материал. През това време посетихме всичко възможни лагери и школи за деца, които бяха организирани от него. Видяхме голяма част от бъдещия елит на държавата и това зарежда с оптимизъм. Медалите са сензацията, която обикновеното мислене може да възприеме, но те не са същественото. В десетки лаборатории и научни центрове, ако щете и в по-обикновените професии по света, има хора, формирани от Тео, които се занимават с проблеми от бъдещето“, разказва Василев.