Животновъди и пчелари апелират за по-високи обезщетения, искат среща с премиера

Седмицата започна с призив към новата власт от страна на 11 животновъдни организации, към които впоследствие се присъединиха и пчеларите, с искане за достойно подпомагане на сектора. Неадекватно ниските изкупни цени на млякото и месото, скъпият ток и фуражите, предизвикани от ковид кризата, са вдигнали браншовиците, които са крайно недоволни от проектобюджета за сектора, където обезщетенията за сектора са крайно недостатъчни, предаде sinor.bg.

Затова и представителите на сектора искат среща с премиера Кирил Петков и с отговорните министри, на която ще поставят следните искания – двойно вдигане на помощта, предвидена в проектобюджета за тази година плюс максималната стойност от 300 хил. евро обезщетения за ковид пандемията, съчетани с помощта по спемана „де минимис”.

Фермерите поставят условие и за предсрочно изплащане на субсидиите за животновъдите за кампания 2021г, тъй като по графики те ще се превеждат чак до юни т.г.

От свиневъдния бранш пък настояват да се преведе в пълен размер все още очакваната нотифицирана държавна помощ за хуманното отношение към свинете за периода 2018-2022г., включително и полагащите се за 2022г. Те още веднъж поставят условие да се намали ДДС за млечните и месни продукти, а също за фуражите и торовете.

В случай, че исканията им не бъдат изпълнени, фермерите плашат с протести.

Припомняме, че от няколко дни гръцките фермери също блокираха пограничните пътища в Северна Гърция, недоволни от бюджета и обезщетенията за тази година.