Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?
„Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света“, обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на „България сутрин“.

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

„Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира“, коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

„В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен „данък роботи“, за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично“, подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

„В момента в Германия тече пилотен проект – дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката“, разясни Кирилов.