Жителите на седем села в Ямболско заплашват с блокади на пътища заради честите токови удари

Жителите на седем села в община Тунджа заплашват с блокади на пътища заради честите токови удари. Предстои да внесат и протестна подписка в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и в Министерския съвет. Това стана ясно по време на среща в областната администрация в Ямбол между кметовете на селата и ръководството на местния клон на електроразпределителното дружество ЕВН.

Започнала е протестна подписка в селата Стара река, Козарево, Калчево, Победа, Челник, Симеоново и Асеново. Кметовете и местните жители настояват електроразпределителното дружество да вземе незабавни мерки по проблема, както и да покрие щетите по изгорелите електроуреди.

„Токовите удари продължават. Селата ни вече приличат на дискотеки. Това не може да продължава, готови сме да предприемем и стачни действия“, каза кметът на Козарево Теодора Тачева.

На този етап за тези села не са предвидени инвестиции, а през 2024 г. усилията ще бъдат насочени към по-проблемното направление на селата Кабиле, Дражево, Хаджидимитрово. Населените места са в близост до регионалното депо за отпадъци, където се събират хиляди птици по електропроводите и това води до внезапните спирания на тока, обясни управителят на ЕВН – Ямбол Александър Кадиев.

По думите му вече са монтирани голям брой протектори за птици, но явно са недостатъчни. Предвидена е инвестиция в размер на един млн. лева за подобряване на състоянието на електропроводите и изграждане на кабелни линии. Дейностите се очаква да започнат през септември. Допълнително ще бъдат поставени иновативни защити от птици и изолатори.

Кметовете настояха от ЕВН да вземат мерки и за наклонените стълбове по селата. По думите им опасните електрически стълбове са много на брой и трябва спешно да бъдат подменени.