Жителите на Нова Загора излизат на протест, за да бранят 100 годишна жп гара

Жителите на Нова Загора излизат на протест, за да бранят 100 годишна жп гара. Националната компания „Железопътна инфраструктура“ планира да разруши историческата сграда със съдействието на местната власт в Нова Загора.

Ние гражданите поискахме от Националния институт за недвижимо културно наследство да обяви сградата за културна ценност. Кметът и Общинският съвет пропиляха месеци, в които можеха да защитят старата сграда – част от историята и паметта на новозагорци. Не го направиха“, поясняват от гражданския комитет, цитирани от News.bg.

Жп гарата е построена през 1918 г. и е една от първите обществени сгради в община Нова Загора. Повече от 20 години държавната жп компания остави сградата да се руши. Вместо да празнуваме 100-годишен юбилей от създаването на емблематичната за града ни сграда, се налага да я защитаваме с живи вериги от разрушителите, негодуват те.

От гражданския комитет за спасяването на жп гарата, питат:

Защо Националната компания „Железопътна инфраструктура“ остави сградата да се саморазрушава и да застрашава хората, които работят в нея или пътуват?

Защо разрушаването на сградата се представя за обновяване?

Защо кметът и Общинският съвет на Нова Загора не защитиха културното наследство на града ни?

Кой печели от това?

На протеста днес те ще настояват за:

  1. Да бъде отменен проектът за разрушаване на жп гарата – цялостно или частично.
  2. Съвместно с компетентните институции да се изготви проект за реставрация, който запазва напълно облика на сградата.
  3. Общинските власти да предприемат всички законови мерки, за спазване на законите в Република България и защита на обществения интерес.
  4. Министерството на транспорта, собственик на държавната компания „Железопътна инфраструктура“, да започне незабавна проверка на действията и бездействията на НКЖИ във връзка с жп гарата в Нова Загора.