Жителите на карнобатското село Сан Стефано живеят без течаща вода, водопровод няма, пари за изграждане – също

Жителите на карнобатското село Сан Стефано живеят от десетилетия без течаща вода. Местни разказват, че в селото никога не е имало водопровод, не са правени и проекти за водоснабдяване. За да си набавят вода за миене и къпане 48-те му постоянни жители разчитат на стари кладенци и сонди. За проблема в Сан Стефано разказа за БТА Тодор Колев, жител на селото.

„Млади хора няма как да се задържат тук, няма и как да се увеличи населението, защото течащата вода все още е мираж. Една част от хората са с кладенци, лятото обаче пресъхват или се запушват. Други са със сонди, но в момента, в който спре тока, пак остават без вода. Ние сме зависими. Случвало се е на 29 декември вечерта да спре електричеството и да бъде възстановено на другия ден следобед. Представете си да сте тук по това време – да няма ток и вода и да сте с малко дете“, заяви за БТА Колев. Той каза, че по-възрастните говорили, че навремето бил направен опит да бъде водоснабдено селото, но без резултат.

„Изляти били бетонни водохранилища, но в момента, в който са бръкнали във водата за проби и анализи, се оказала, че е негодна, с лоши показатели, и всичко е спряно“, посочи за БТА Колев. Той обясни, че за проблема в Сан Стефано са запознати отговорните институции. До тях са изпращани сигнали, писма, подписки, петиции, че хората бедстват, но нямало решение на проблема.

„Обърнахме се към Комисията по защита от дискриминация, след като разбрахме за подобен случай в село в област Хасково и комисията е успяла да помогне“, каза за БТА Колев.

Сега жителите на селото водят дело срещу Община Карнобат за дискриминация.

„Нашата цел не е да съдим кмета, а искаме да покажем, че сме будни хора и настояваме да се реши проблемът. Ограничено ни е основното право на достъп до вода за питейни и битови нужди“, каза Колев. По думите му общината вече е осъдена на първа инстанция за дискриминация. Сега обжалвала решението в Административния съд в София.

От Община Карнобат поясниха, че са нужни много пари за изграждането на водопровод до селото, а тя няма как да ги осигури.

„Някъде около двайсет – двайсет и два милиона лева са необходими за да изгради водопровод в Сан Стефано. Няма кой да ги пусне тези пари по никоя програма и по никакъв икономически план на Асоциацията ВиК за толкова малко хора. Ние в момента търсим петнайсет милиона лева за да направим пречиствателната станция в Ясна поляна заради тежка авария и да се осигури нормално водоподаване на пет общини в Бургаско. Вероятно знаете и за Омуртаг – там също търсят двайсет милиона лева“, каза за БТА кметът на Община Карнобат Георги Димитров. Той обясни, че в село Сан Стефано са правени сондажи, но излязла вода с нитрати, нитрити двайсет пъти над нормата.

„Това село съществува от 300 години и никога не е имало течаща вода. Ситуацията не е приятна. В селото има селска чешма, но водата става единствено за разливане, а не за пиене. Че аз или община Карнобат сме били осъдени – няма такова нещо. Има едно решение на Комисията по защита от дискриминация и то е абсурдно, с което ни задължава в срок от един месец да прекараме вода в селото. Няма откъде да осигуря тези пари. Бюджетът на Община Карнобат е 3-4 милиона лева, от които трябва да осигурим финансиране на социални дейности, болници, издръжка на детски градини и др. Това означава, че седем години нищо не трябва да правим в тази община, за да осигурим течаща вода на около 50 човека в Сан Стефано. Няма как да стане“, коментира Георги Димитров.