Жилищата в Сливен са поскъпнали най-силно през 2020 г.

По-малките областни градове отчитат по-високи ръстове на цените на жилищата през 2020 г. в сравнение с големите градове, като жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен са поскъпнали с над 10% на годишна база. Това сочи анализ на сектора на недвижимите имоти, изготвен от екип на Райфайзенбанк, на база имотните индекси PSPI на партньора на банката Bulgarian Properties, пише Investor.bg

Според анализа на Райфайзенбанк цените на жилищата в София растат с 4,6% спрямо 2019 г., а средната продажна цена е около 1200 евро на кв.м. Най-скъпата локация в столицата продължава да бъде районът около Докторския паметник (средно 2430 евро на кв.м) и квартал „Иван Вазов“ (средно 1970 евро на кв.м), а най-достъпни са жилищата в кварталите „Модерно предградие“ (870 евро на кв.м) и „Орландовци“ (850 евро на кв.м).

В Бургас средната цена на имотите възлиза на 900 евро на кв.м (ръст от 3,5%), във Варна – 870 евро на кв. м. (+2,4%) и Пловдив – малко над 800 евро/кв.м (+4,7%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 390 евро на кв.м и Видин – 350 евро на кв.м.

Анализът на Райфайзенбанк показва още, че въпреки умереното поскъпване на жилищните имоти коефициентът на достъпност (колко средни заплати са нужни, за да се купи 1 кв. м жилище) се запазва устойчив и за София възлиза на 1,20 спрямо 3,43 през 2008 г.

През 2020 г. пазарът е бил подкрепен от продължаващата тенденция за спад на лихвите и сравнително високото търсене на ипотечни кредити. По данни на БНБ към края на 2020 г. има активни около 172 хил. жилищни кредита (с натрупване от предходните години) за над 12 млрд. лв. спрямо 164 500 активни кредита за 10,7 млрд. лв. към края на 2019 г.

„Търсенето на жилища продължава да е концентрирано в София и останалите най-големи градове в страната, като в районите, в които има ново строителство, пазарът запази висока активност. От друга страна, в резултат на мерките за изолация, търсенето се насочи и към по-малко популярни до този момент места – в селата около големите градове, морето и планината“, коментира Георги Георгиев, началник отдел „Управление на обезпеченията“ в Райфайзенбанк.

Въпреки че към момента пазарът на жилища изглежда „имунизиран“ срещу пандемията, неблагоприятните последици от нея тепърва ще се проявяват, особено след изтичането на срока на мерките в подкрепа на засегнатите, се казва още в анализа, цитиран от Investor.bg.

Пазарната активност през тази година ще зависи от хода на ваксинацията и налаганите мерки за ограничаване на пандемията,

„Развитието на пазара ще става все по-разнопосочно, като в предпочитаните квартали с качествено строителство цените се очаква да останат стабилни“, коментират още експертите на Райфайзенбанк.