Жена с диабет и два инсулта чака линейка 4 дни в Сливен

64-годишна жена с диабет и два инсулта чака 4 дни линейка, за да я закара до болницата. След два отказа на телефон 112, снощи тя е транспортирана от близките си и е приета в лечебното заведение, но вече в тежко състояние, съобщи bTV.

Миналият четвъртък 64-годишната Тонка Йорданова звъни на сина си Красимир, защото не се чувства добре. Жената е с диабет, прекарала е два инсулта, има високо кръвно, не може да вижда. Още същата вечер той звъни за линейка. „Те ми казват: Не можем да ви пратим линейка, закарайте я вие… по принцип нямам и кола“, обясни синът Красимир Йорданов.

В петък при Тонка идва личният лекар. Изписва й лекарства. След кратко подобрение, състоянието на жената отново се влошава. В понеделник синът й търси помощ за втори път: „Реших пак да звънна на 112. Те ми казаха: „Ще чакате! Ако трябва – до сутринта, когато се освободи линейка, ще ви пратим“, разказа Красимир Йорданов.

С кола на приятел Красимир транспортира майка си до болницата в Сливен. „Закарах я, пред спешното имаше три линейки“, допълни той.

Шефът на Центъра за спешна медицинска помощ в Сливен доктор Василиса Симеонова заяви, че започват проверка по случая.

По думите на Красимир, хаосът продължава и след приемането на майка му в болница. Вече в Спешното приемно отделение на МБАЛ „Иван Селимински“, Тонка е настанена в изолатор – тя е без PCR-тест. „Вкараха я вътре, никой не й обръща внимание, докато не се развиках. Те я сложиха на един стол, сложиха й системи и казаха – Ще чакате… около 3 часа някъде“, допълни Красимир Йорданов. Според управата на болницата обаче жената не е чакала три, а само два часа, за да бъде приета.

Майката на Красимир в момента е на кислородно дишане. Според него забавеното лечение вероятно е причина да се стигне до критичното й състояние. „Ако дойде една линейка нормално, когато съм звъннал в четвъртък, да я прегледат, много по-големи шансове – примерно да й сложат някакви системи, някакви лекарства, да не изпадне в това състояние“, коментира Йорданов.