Жена – кмет? Възможно е

Жените, които управляват общините у нас след 2015 г., когато бяха предишните местни избори,  са едва 32, а общините са 265. Положението леко се е подобрило от мандат 2011 – 2015 г., когато дамите на кметския стол са били още по-малко- 29.

Кои са известните жени-кметове, управлявали големи градове?

Рим – Вирджиния Раджи

За да спечели кметския пост през 2016 г., 37-годишната Вирджиния Раджи, нетипичен кандидат на общинските избори в италианската столица, заложи на това, че на римляните им е писнало от годините на безхаберие и затънала в корупция местна управа.

Родената в Рим елегантна брюнетка влезе в политиката 5 години преди това, привлечена от радикалната реторика на „Движение 5 звезди“, което се зарече, подобно на толкова много други движения в Европа, да сложи край на традиционната политическа класа.

Както самата Вирджиния Раджи разказа в интервю за агенция AFP, раждането на сина й Матео я убедило, че не може да стои повече безучастна пред упадъка на столицата, отчаял над 2 милиона столичани. В общинския съвет на Римската община тя се открои с красноречие и упоритост.

Париж – Ан Идалго

 

Ан Идалго е първата жена, която заема поста кмет на Париж през 2014 г. Ще бъда кмет на всички парижани“ – това бе обещанието, което спечели хората в една от световните столици. Миналата година – 2018 г., тя призова да започне дебат за въвеждане на изцяло безплатен обществен транспорт в града като радикална мярка за намаляване замърсяването на въздуха в столицата. Преди това също е участвала в управлението на града като пръв заместник на кмета Бертран Деланое. От 1994 г. е член на Социалистическата партия във Франция, заемала е поста министър на културата и медиите.
Ан Идалго е родена в Испания. Родителите ѝ по бащина линия са испански политически емигранти по време на Испанската гражданска война.

Мадрид – Ана Ботела

Ана Ботела става кмет на Мадрид, столицата на Испания, през 2011 г. По образование е адвокат, съпруга е на бившия испански министър-председател Хосе Мария Аснар. Поема Мадрид в изключително тежък момент. След спукването на „имотния балон” в Испания, общината е изправена пред сериозен проблем с попълването на бюджета – много компания в строителния сектор фалират и не могат да платят своите данъци.

Атина – Дора Бакояни

Теодора или Дора Бакояни е кмет на Атина от 2002 до 2006 г. Тя е била и министър на външните работи, председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Като кмет на Атина беше домакин на Олимпийските игри през 2004 година.