Жътвата тръгна с 4 пъти по-ниски добиви

Очаква се слаба реколта от пшеница и ечемик. В Айтоско днес бе даден старт на жътвената кампания, а в Добруджа комбайните от няколко дни работят в блоковете. Първите отзиви на стопаните не са оптимистични.

„В цяла България е едно и също. Няма промяна в обстановката. Дължи се на сушата, която беше пролетта“, заяви пред БНР производителят от Айтос Георги Колев.

Очаквахме малко по-добре да е. Но след като влязоха машините в полетата се оказа, че положението е доста зле. Примерно, ечемик жънем някъде от порядъка на 150-200 кг., а на пшеницата даже на места до 100 кг. Много е ниско. В сравнение с миналата година поне 3-4 пъти е по-нисък добивът. В рапицата не сме влезли още, но като гледаме, и там положението ще е същото“, добави Николай Киров, председател на регионална браншова организация. Според него засега обаче няма индикации лошата реколта да повлияе на цената на хляба.

В Добруджа пък 26 250 дка с пшеница са пропаднали на 100%. Това е принудило земеделски стопани да окосят и разорат терените.