Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Жълт код за силен вятър е в сила за цяла България във вторник. Това става ясно от справка в сайта на Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По Черноморието силният вятър ще бъде съпроводен и със силно морско вълнение, става ясно още от картата на опасните явления.

През следващото денонощие с умерен и силен север-северозападен вятър ще нахлува студен въздух, съобщават от Института. През нощта в планинските райони ще има валежи от сняг, а в низините – дъжд или мокър сняг.

През деня валежите от запад на изток ще спират, най-късно привечер в крайните югоизточни райони. Облачността над Западна България ще намалее, след обяд на места времето ще бъде до предимно слънчево, докато на изток ще се задържи предимно облачно.

Над Черноморието ще е облачно, главно в часовете до обяд с валежи от дъжд и мокър сняг. След обяд валежите ще спират, най-късно в южните райони. Силният вятър временно ще отслабне до вечерта.

В планините ще е ветровито, със силен, по високите и открити части до бурен северен вятър. Ще е предимно облачно с валежи от сняг, които след обяд ще отслабват и спират. Има условия за виелици и снегонавявания. Температурите ще се понижат и максималната на 1200 метра ще е около минус 3 градуса, на 2000 метра – около минус 10 градуса.

В сряда преди обяд облачността ще е все още предимно значителна, на отделни места ще прехвърчи сняг. В следобедните часове облачността ще намалява, над много райони до предимно слънчево.

През следващите дни бързо ще се затопли и в четвъртък максималните температури в цялата страна ще са над 10 градуса. Вятърът ще отслабне и ще се ориентира от северозапад, впоследствие от запад-югозапад. Ще бъде слънчево. В отделни райони в равнинната част от страната при стихване на вятъра сутринта ще е мъгливо.