Жълт код за силен вятър е обявен в Сливен

Снимка: Pixabay

Жълт код за силен вятър е обявен в 9 области в страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В понеделник облачността над страната ще е променлива. До обяд на отделни места в Централна Северна и Североизточна България ще превали. Ще духа предимно умерен вятър от северозапад, в източните райони временно силен, от север-североизток. Дневните температури ще се понижат и максималните ще бъдат между 23° и 28°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане почти без промяна. Жълт код за силен вятър е обявен в 9 области в страната, сочи справка в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Предупреждението е в сила за областите Шумен, Силистра, Разград, Търговище, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна и Добрич. В тези области през първата половина от денонощието ще духа умерен и силен вятър от север-североизток, с пориви до 20-25 м/с. За 13 юли е обявен и жълт код и за силен вятър на морето за областите Варна, Добрич и Бургас, където след полунощ се очаква усилване на вятъра от север с пориви до 17 м/с (7 по Бофорт). За Добричка и Бургаска област е в сила и жълт код за силно вълнение, което през деня ще бъде 3-4 бала.