Жълт код в Сливен и още 25 области

Жълт код е обявен за понеделник в почти цялата страна заради очакван силен вятър, а на места ще има и валежи от дъжд, предаде  БГНЕС.

Кодът е в сила за 26 области, като само в две области на Северна България – Видинска и Плевенска – е обявен зелен код. Доста силен ще бъде вятърът, като на места в Западна България поривите ще бъдат около 22-24 м/с, в Южна България около 20-24 м/с, а в Централна и Източна България поривите ще достигат до около 25 м/с. В три области на Южна и Югозападна България е обявен и жълт код за интензивни валежи, в сила е кодът за Благоевградска област, както и за Смолянска и Кърджалийска. В тези области на места количеството на валежите ще достига 20-25 л/кв.м. В столицата в районите близо до северните склонове на планините ще духа силен южен вятър с пориви до 22-24 м/сек.

Южният вятър ще покачи температурите ще максималните ще бъдат между 19 и 25 градуса. В Северна България на места до 26 градуса, във Видин около 15 градуса, за София около 22 градуса. През цялата седмица ще се редуват слънце, вятър и слаби превалявания само на места. Дневните температури ще бъдат по-високи от обичайните за това време на годината.

Предупреждението за силен вятър е в сила за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Хасково, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София-град.