Земеделци от Сливенско притеснени за цените на горивата и торовете – поискаха дейтвия от зам.-министър Христанов

Цените на горивата и торовете са част от темите, които земеделците от Сливенска област поставиха пред зам.министър Иван Христанов на среща през уикенда, съобщи БНР. Пред тях той обяви, че в момента се обсъжда в ЕС намаляване на акциза. Очаква се министерството да преразгледа еднодневните договори в земеделието и работата със администрацията, защото според Христанов те представляват административно бреме.

По време на срещата със земеделските производители бе повдигнат и въпроса за защитена цена на млякото по примера на държави от ЕС. Зам.министър Христанов каза, че ще бъде направена проверка как е направено това.

„За да бъде предприета такава мярка ние трябва да имаме и механизъм, по който се извършва. До момента поне аз не знам подобен механизъм да е бил упражняван в България. “

Като най-належащ проблем Христанов очерта разпределението на пасищата.  

„Там ще се наложат и законодателни промени, за да може процесът да бъде изчистен и те да се заявяват както на регионален принцип, така и от хората, които имат действителни животни.“

След срещата част от земеделците коментираха обсъжданите теми.

„Да се махне акциза на горивото, да се разреши въпроса с регистрацията на фотоволтаиците.; Поставихме въпроса за торовете, за горивата, за евентуално изкупни цени.“

Заместник-министърът на земеделието Иван Маркос Христанов влезе в последния 47-ми парламент от листата на „Продължаваме промяната“. Той беше първи в избирателния списък за Плевен.

Христанов е на 47 години, семеен с три деца, родом от Плевен. Завършил е „Аграрна икономика“ в София. От предизборната кампания за него е известно, че е работил в преработвателното дружество „Сторко“, създал е в партньорство с колеги една от най-големите компании в България с над 2 800 души персонал на трудови и нетрудови правоотношения, с много значими обороти като високо технологична компания. През 2007 година фирмата е била продадена на една от най-големите банкови групировки в Европа и света.

Бил е партньор в инвестиционен фонд, чрез който са инвестирани средства в развиващи се предприятия.

Пред избиратели Христанов е казал, че от няколко месеца той и партньорите му управляват втория инвестиционен фонд, който е от Фонда на фондовете и който разполага с около 70 млн. лв. ресурс. Насочен е към предприятия, които имат силен експортен потенциал, силен капацитет за развитие и имат нужда от дялови инвестиции, за да бъдат подпомогнати.