Земеделци от Сливен ще протестират с около 40 селскостопански машини срещу нерегламентиран внос на зърно от Украйна

Около 40 селскостопански машини ще изкарат земеделски производители от Сливен на протест на 14 септември. Това обяви в пресклуба на БТА в Сливен Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен „Хаджи Димитър“. Те настояват да бъде спрян нерегламентиран внос на пшеница, слънчоглед, олио и други продукти от Украйна.

Протестът в Сливен ще започне в 11 часа от летище „Бършен“, машините ще преминат по бул. „Ямболско шосе“ и ще се придвижат до площад „Хаджи Димитър“. Радев подчерта, че ще се стараят да не затрудняват движението. Към тях ще се присъединят и техни колеги от други земеделски отрасли, както и от животновъдния сектор.

В България влиза пшеница с ниско качество, тя е произведена миналата година, без фитосанитарен контрол, има съмнения, че се смесва с българска пшеница, каза Радев. Той представи изследване от частна лаборатория, според което в украинското зърно има отклонения по редица показатели и е третирано с препарати, забранени в ЕС.

По думите му украинската продукция е по-евтина. Той припомни, че българските стопани са принудени да купуват консумативи и гориво на много по-високи от миналогодишните цени. Увеличил се е също размерът на рентите и на заплатите на работниците.

„Около 28 на сто е нараснала себестойността на продукцията“, каза Петър Байчев, който е крупен производител в района на Сливен.

Стопаните се опасяват, че заради безконтролния внос продукцията им ще бъде компрометирана пред партньорите им от Европейския съюз.

Източник: БТА