Земеделският министър: Субсидии ще има само за реални земеделски производители

Одита, който бях поръчал е завършен. Действията на предишното ръководство на „Напоителни системи“, които могат да доведат до източване на дружеството и вероятност да бъде декапитализирано. Докладът беше изпратен към МВР и ДАНС, които да извършват разследване. Действията са били в поза на определени лица. Това поставя под риск използването на европейски средства. Това каза министърът на земеделието Иван Иванов в предаването „Денят започва“ по БНТ.

Според Иванов в доклада са посечени редица груби нарушения на ръководството на „Напоителни системи“.

Има налице вероятност за налагане на финансова корекция. В момента върви процедура за смяна на ръководството. Избран е борд на директорите, в него Николай Чалъков ще бъде изпълнителен директор, коментира земеделският министър.

Според него едно от основните изисквания е да се редуцира администрацията в „Напоителни системи“.

Там има около 70 души и поне половината трябва да си тръгнат. Щатът там е раздут, а заплатите неоправдано високи – служителите в администрацията взимат средно около 2500лв. – 3000лв. на месец, а инженерите в областните звена – около 800лв.-900лв. Има запорирани активи, дружеството е в изключително тежко финансово състояние, каза още той.

Иванов коментира, че се работи и по укрепването на язовир Огоста като министерството на икономиката и индустрията вече е изготвило план за действие.

Министър Иванов коментира и случаят в село Антон.

Единица случаи нанесоха репутационен удар върху земеделски производители, случаят Антон е пример. Нашата цел е да моделираме и инициираме промени в  работата на институцията, за да имаме среден клас български производители, които да бъдат гръбнака на земеделската продукция. Ще има проверки как земеделските производители са получавали субсидиите си. В момента въвеждаме системи за контрол в БАБХ и Държавен фонд „Земеделие“. Средствата ще се раздават на производители, които имат реална продукция, коментира министърът.

Иванов допълни, че ще бъдат подпомагани и тютюнопроизводители, които са реални, регистрирани са и предлагат реална стока. Всяко едно решение ще бъде вземано след разговор с браншовите организациите.

В бюджета на министерството има заложени и още 11 млн. лв., които трябва да се усвоят до юни и биха помогнали на производителите да се справят с високите цени на газа и тока, заяви Иван Иванов. Те ще бъдат разпределени след като България нотифицира Европесйката комисия.

По думите политическата криза е забавила приемането на Бюджет 2022, което се е отразило на разпределението на държавните помощи към земеделските производители. Иванов отбеляза, че помощи ще получават производители, които могат да докажат реално производство, дори и минимално.

Земеделският министър призова и за мерки срещу спекулата на цените на храните. Иванов заяви, че адмирира действията на Министерството на икономиката и индустрията за публикуване на редовните борсовите цени на основните хранителни продукти, за да се вижда разликата между цената, на която продава производителят и тази, на който купува потребителят.

Предстоят проверки и по отношение на вноса на храни от трети страни, който, според Иванов, също ощетява българския производител.