16.2 C
Сливен
събота, 18 май 2024
- Рекламирай тук -
начало Регион Земеделският министър: Реколтата от зърно е добра, няма да има проблеми с...

Земеделският министър: Реколтата от зърно е добра, няма да има проблеми с изхранването

Реколтата от зърно е добра – средните добиви са над 500 и доближават 600 килограма от декар, каза пред журналисти министърът на земеделието Явор Гечев, който представя приоритетите на екипа си на пресконференция в сградата на ведомството, предаде БТА.

Не се очаква кризисна ситуация с реколтата, няма да има проблеми с изхранването на българите, каза Гечев.

Продължаващата война в Украйна затруднява и ситуацията в съседните държави, посочи той. Сега има свръхпредлагане на зърно в държавите, съседни на Украйна, но има и план за подпомагане на земеделските производители и преработватели, каза още земеделският министър.

Тече проверката на вноса на зърно, няма да има забрана,

но ще искаме украинското зърно да не се смесва с българското, защото нашето е по-желано и се отглежда по европейски стандарти, каза още министърът.

Реколтата от пшеница ще е около 6,5 млн. тона.

Към момент няма чакащи камиони на ГКПП „Капитан Андреево“ – още от първия ден на правителството работим по казуса, каза Гечев. Хакерската атака срещу Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е почти преодоляна и 85 процента от административните услуги на БАБХ са възстановени, добави той.

Министерството на земеделието ще спазва законите при работата на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“.

Понастоящем пробите от вноса на плодове и зеленчуците, минаващ оттам, се обработват в лаборатория в София. Юридическите спорове може да продължат няколко години, но проверката на камионите със стока трябва да продължи от държавата, каза министърът. Цялата държава с нейните институции, включително МВР и Министерството на правосъдието, работят за решаване на казуса. Работя много добре с проф. Христо Даскалов (изпълнителен директор) и БАБХ има пълната ни подкрепа, допълни той.

Търсим не само усвояването на парите от ЕС по Програмата за развитие на селските райони

и Националния план за възстановяване и устойчивост, ще търсим ефективност, каза министър Гечев, като добави, че има над 2000 проекта в ДФ „Земеделие“, по които се работи. Земеделските стопани ще си поучават редовно субсидиите, заяви той. Ще подготвим законодателни промени, които да подпомогнат работата на колегите от редовния кабинет по представянето на европроектите в Брюксел, посочи Гечев. Следващата седмица ще имаме точните цифри и ясен план за работа, каза той.

Явор Гечев посочи, че има забавяне на добива на дървесина заради поскъпването на горивата.

Още тази седмица обаче ще се подготви план за увеличаване на добива, за да може хората да имат дърва за огрев през зимата, уточни той.

Не познавам правителство или държавен служител, които да са перфектни, каза Гечев, запитан дали ще прави кадрови промени.

Критерият ще е експертизата и да се спазва темпът на работа, който ще е висок, допълни министърът. Не чакайте реваншизъм или целенасоченост. Промени ще има, но без политизиране. Докато съм министър, ще се държа като надпартиен, каза Гечев.

Източник: БТА