Земеделска партия настоява малките фермери да се осигуряват върху 500 лева

Рязкото увеличение на минималните осигурителни прагове ще вкара в сивия сектор още повече малки фермери и дребни земеделски производители. Затова повишаването трябва да става плавно и постепенно, предвид високата инфлация и високите цени на горивата, торовете и препаратите за растителна защита, заяви председателят на ПП „Обединени земеделци“ Петя Ставрева в Пловдив, предаде agronovinite.com.

Вдигането на месечния осигурителен доход от 420 на 710 лева ще е непосилно за фермерите

Вдигането на месечния осигурителен доход със 70% от 420 на 710 лева ще е непосилно за фермерите. „Обединени земеделци“ настояват тези прагове да се повишат до не повече от 500 лева за малките земеделски производители. Това са тези, чиито среден производствен обем е до 25 хиляди лева, обясни Петя Ставрева. По думите ѝ, за средните и големите стопанства е справедливо минималният осигурителен праг да е 710 лева, а на работещите в животновъдните стопанства трябва да се даде възможност да се осигуряват за втора категория труд по техен избор.

От партията предлагат още ДДС за хранителните продукти да стане 9% като необходима мярка в условията на икономическа криза, пандемия и растящи цени на горивата. В целия Европейски съюз България е почти единствената държава, в която ДДС за храните е 20%, докато в повечето страни тази ставка е до 10%, а има държави, в които храните са освободени от ДДС, посочи Ставрева.

Да се въведе горна граница за субсидиите до 100 000 евро за най-големите земеделски стопанства

По повод призива на Брюксел за борба с олигархичните структури и злоупотреби с евросубсидии, „Обединени земеделци“ настояват да се направи проверка с 10-годишна давност за свързаност по търговския закон за разпоредителни сделки със земи и капитал и за измами на всички, които кандидатстват за директни плащания и по мерките за подпомагане по ПРСР. Партията подкрепя въвеждането на горна граница за субсидиите до 100 000 евро за най-големите земеделски стопанства.