Зеленски обяви данъчна ваканция в Украйна

pixabay

Украинският президент Володимир Зеленски обяви стартирането на програма за „икономически патриотизъм“ в страната, която включва намаляване на данъчната тежест за бизнеса и по-малко проверки, съобщи БГНЕС.

„Обявявам намаляване на данъчната тежест върху бизнеса и ограничаване на проверките. Това са стимули за привличане на средства от населението към предприятията и банковата система. Намаляваме ДДС (данък добавена стойност) върху бензина и дизеловото гориво. Това ще намали цената на бензиностанциите. Нашата цел е да постигнем икономическа независимост, особено в енергийния сектор“, заяви Зеленски във видеообръщение към нацията снощи.

Държавният глава на Украйна добави, че програмата цели да бъде допълнителен стимул за локализиране на украинското производство и за подкрепа на определени отрасли. „Патриотът е човек, който се бори с врага за своята земя. И този, който инвестира в нея пари и създава работни места“, каза Зеленски.

Днес Зеленски ще проведе среща с представители на украинския едър бизнес. „Всички те трябва да останат в Украйна. Предприятията им се намират на украинска територия, която е защитена от нашите военни. Ето защо бизнесът трябва да защитава икономиката, финансите и да създава работни места. Искаме да направим Украйна по-силна – заедно, всеки на своя фронт“, подчерта Зеленски.

Президентът мобилизира резервистите на страната за активна служба, но засега се въздържа от обявяване на всеобща мобилизация, и предупреди, че страната може да бъде изправена пред битка за самото си съществуване.

Трябва да се „повиши готовността на украинската армия за всички възможни промени в оперативната ситуация“, каза той. „Трябва незабавно да попълним украинската армия и други военни формирования“. „Ако запазим мълчание днес, утре ще изчезнем. Предстои ни упорита работа, всеки ден, но сме готови за това, с увереност в себе си, страната си и победата“, каза той.