Зеленият сертификат става задължителен за депутатите

Снимка: БГНЕС

След повече от пет часа дебати Народното събрание реши влизането в парламентарните сгради да става само със зелен сертификат. Решението влиза в сила от 24 януари, предаде Dir.bg.

То бе прието без нито един глас против и само с 4 „въздържал се“, но коалиционните партньори от „Има такъв народ“ и депутатите от опозиционната „Възраждане“ не участваха в нито едно от гласуванията на текстовете. Предложението бе внесено от „Продължаваме промяната“.

Депутатите и посетителите на НС, както и служителите на администрацията и медиите ще бъдат допускани само след показване на документ за ваксинация, за преболедуване и за направен бърз антигенен тест до 48 часа преди това или до 72 часа, ако става дума PCR.

Народните представители, които нямат зелен сертификат, ще си плащат сами тестовете. Те ще са безплатни за сътрудниците на парламентарните групи, за служителите на администрацията на НС и на парламентарните комисии, както и за медиите, които отразяват работата на парламента.

След гласуването обаче от ДПС заявиха, че те няма да се възползват от възможността сътрудниците им да се тестват за сметка на бюджета на парламента и заявиха, че парламентарната група ще поеме тяхното заплащане. Според Йордан Цонев депутатите на движението са взели това решение, защото всички български граждани са равни.

Депутатите отхвърлиха предложението да минават с предимство на опашката за бързи тестове, ако има струпване на входа. Първоначално то бе заложено в проекта за решение.

Отпадна и задължението лабораторните тестове да се съхраняват два дни от администрацията на НС.