Здравният министър разпореди противоепидемични мерки до края на юли

Снимка: пресцентър МС

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев разпореди в свои заповеди противоепидемични мерки от 16 до 31 юли, включително, съобщиха от Областния кризисен щаб. Част от мерките за изпълнение се отнасят до работодателите и включват редовна дезинфекция, осигуряване на лични предпазни средства за персонала и дезинфектанти, провеждане на инструктаж за правилно миене на ръцете, организиране на дистанционна форма на работа, където работният процес позволява това. До края на месеца предпазните маски остават задължителни в закрити площи, включително в обществения транспорт, аптеки, здравни и лечебни заведения, административни учреждения, гари, търговски обекти, църкви, манастири, музеи.  Носенето на предпазни мерки е препоръчително на открити обществени места.

В останалите три заповеди се определят критериите за домашно карантиниране, случаите за болнично или домашно лечение, изискванията при изписване; провеждането на културни и други събития; въвеждат се изисквания за пристигане в страната: представяне на документ за отрицателен тест за коронавирусна инфекция, направен  до 72 часа преди пристигането, а при липса на изследване, ще бъде налагана задължителна 14-дневна карантина, като в цитираната заповед са посочени и изключенията от въведените мерки.

През миналото денонощие са регистрирани четири нови случая на COVID-19 за Сливенска област: два в Твърдица, 1 – в Сливен и 1 – в Нова Загора, като заболелият е с настоящ адрес в София, но ще бъде под домашна карантина на постоянния си адрес.  Връзка между случаите няма, няма данни инфектирането да е свързано с огнище на работното място. За един от заболелите се предполага, че се е инфектирал по време на празненство. Епидемиологичните проучвания продължават.

104 са активните за болестта случаи към момента, като трима от болните са медицински персонал: община Нова Загора – 50 души, община Сливен – 42, община Твърдица – 10, община Котел – 2. От началото на епидемията досега са регистрирани с инфекцията 342 жители, 216 са изписаните, 22-ма – починалите. Под домашна карантина са 833-ма души, а отпадналите от карантина – 7 990.