Здравният министър: България излиза от третата вълна на коронавируса

България излиза и от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел. Няма нито една червена зона в страната.

Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за ситуацията с коронавируса , който се провежда в момента в Министерския съвет, цитиран от „Марица“.

Такива резултати не могат да се видят в много държави от ЕС, допълни той.

Участие взимат също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Благодаря на всички български граждани, които повярваха в необходимостта от мерките и на тези, които повярваха в науката, а не в популистките изказвания, каза проф. Ангелов. И благодари и на тези, които са си носели маските и са вярвали, че е по-добре да си останеш вкъщи, отколкото да идеш на масово събитие.

По думи на здравния министър в оставка от НОЩ са били последователни през целия път досега, а не са се лашкали измежду решенията.

Според него, за да се запазят резултатите, има две задължителни условия: първо трябва да задържим и запазим темпа на ваксинация, който през месец май може да стигне до 50 000 ваксинирани на ден. Днес ще решим какво правим с ваксината на „Янсен“ у нас и да видим какво ще се случи със зелените коридори, заяви министърът.

Второто задължително условие е спазването на противоепидемични мерки, носене на маски, избягване на масови събития. Не бива да се водим от емоцията и радостта от постигнатите резултати. Победата е крехка и се дължи на усилията на всички медици, уточни проф. Ангелов.