Здравен инспектор е сред новозаразените в Сливен

През последното денонощие в област Сливен бяха излекувани 86 души. Те са почти два пъти повече спрямо заболелите жители на областта през същия период, съобщиха от Областния кризисен щаб.  Сред новодиагностицираните 45 лица е здравен инспектор. Няма нови случаи в установеното през миналата седмица огнище в женския затвор.

За съжаление, починаха седем пациенти с COVID-19 и придружаващи заболявания на възраст 66, 74, 76, 77, 86, 87 и 88 години. Областният щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

Към момента активните случаи на COVID-19 са 908. Те са жители на 83 населени места, които представляват около две трети от населените места в областта. 184 болни са хоспитализирани,  724 са в домашна изолация и провеждат лечението си под наблюдението на личните лекари. Други 450 лица са под домашна карантина като контактни на заразени или като пристигнали от рискови зони.

На 19 април са ваксинирани 42-ма души. С тях ваксинираните от началото на кампанията в област Сливен са 11 511 лица, като 2 040 са получили и втора игла.

Правилното носене на предпазните маски, физическата дистанция, честото миене на ръцете и редовната дезинфекция доказано ограничават разпространението и заразяването с коронавирус.