Заведенията пак в драма: няма COVID-мерки, но „чутовната“ инфлация им изяла оборота

Снимка: Pixabay

Двете браншови организации, Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България, са притеснени, тъй като не откриват съвпадение между техните проблеми и дневният ред на правителството и парламента и настояват оцеляването на българския бизнес и българските граждани да бъде основен приоритет за държавата.

„Ние ясно съзнаваме, че на километри от границите ни се води война и изразяваме своята съпричастност към всички, засегнати от нея, без значение от националността им. Съгласни сме, че те трябва да получат подкрепа и много наши членове се включват с такава според възможностите си. Но недоумяваме защо на произвола на съдбата са оставени хиляди български предприемачи и стотици хиляди техни служители“, се посочва в изявление на браншовите камари.

Според БАЗ и СЗБ българското правителството не прави абсолютно нищо, за да овладее развихрянето на кризата у нас. Заведенията са притеснени, тъй като виждат „чутовна инфлация, ужасяващи цени на ток, газ, горива и липсва каквато и да е предвидимост по отношение на утрешния ден“. Оборотите им спадат драстично и често работят на загуба. Едновременно с това не можели да вдигат цените в заведенията така, че да компенсират инфлацията, тъй като клиентите им не биха могли да си го позволят. Служителите им също настоявали за повишението на заплатите.

Едновременно с това са изчезнали всички икономически мерки с мотив, че вече COVID-19 няма. А за спасение от новите кризи не се говори. Имитират се компенсации за тока, които са крайно недостатъчни и въпреки които сметките ни са минимум два пъти по-високи в сравнение с миналогодишните.“

Заведенията настояват „държавата да влезе във функцията си и да направи всичко възможно за овладяване на кризите и адекватна подкрепа за най-засегнатите от тях. Те също така искат държавата да не ги преследва като престъпници и да изменя правилата в движение – какво точно имат предвид и какви правила не се посочва.

Източник: news.bg