Заваляха оставки в Национален фонд „Култура“

По време на видеоконферентна среща, инициирана от министъра на културата Атанас Атанасов с членове на УС на Национален фонд „Култура“, министърът отправи апел за колективна оставка на Управителния съвет с цел поставяне на ново начало на работата на Фонда, предаде NOVA.

Още в началото на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявления за напускане – от д-р Мирена Станева, изпълнителен директор на Национален фонд „Култура“, и от д-р Нели Стоева, главен асистент в Катедра „История и теория на културата” на Софийски университет „Св. Кл. Охридски” и член на Управителния съвет. И двете оставки са придружени с професионално обосновани аргументи и бяха приети от министър Атанасов, като той изрази благодарност за отдадената работа във Фонд „Култура“ през последните няколко месеца.

Основен аргумент за искането на оставките на УС на Национален фонд „Култура“ бяха натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани. Министър Атанасов подчерта неколкократно, че осъзнава персоналната отговорност, която носи за избора на членовете на Съвета, но и, че при условията, в които в момента се налага вземането на решения, водещ става компромисът.

Категоричен отказ да подадат оставки беше деклариран от Велико Маринчевски, асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев, културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура и Елена Николова, представител на Министерство на културата. Решенията на г-жа Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите „съветник по духовност и култура” и „секретар по духовност и култура” в Администрацията на президента и Силвия Чолева, писател, издател и журналист, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид.

Д-р Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.