Затварят ТЕЦ „Брикел“. „Умопомрачаващи“ нарушения и „фрапиращи“ нива на замърсяване са сред мотивите на кабинета

ТЕЦ „Брикел“ ще бъде затворен, обявиха след заседанието на Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков и вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Решението е взето след направения доклад от извършените в предприятието проверки. „Нарушенията, които са установени са умопомрачаващи.

„По време на проверката установихме фрапиращи нива на замърсяване и работа в тотално несъответствие с нормите на екологичното законодателство, на това свързано с трудовите права и с пожарната безопасност. Инспекция по труда ще издаде административно-наказателна мярка, „Пожарна безопасност“ са установили повече от 15 нарушения.

Прегледахме цялостно комплексното разрешително на предприятието и беше съставен констативен протокол, който вече е изпратен на ТЕЦ „Брикел“. С него установяваме, че има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период. По тази причина ще наложим принудителна административна мярка затваряне“, обясни вицепремиерът Борислав Сандов.

Ще уведомим ТЕЦ „Брикел“ като това изисква срок от 24 часа. Те ще останат затворени до отстраняване на огромните пропуски“, обясни премиерът в оставка Кирил Петков.

Без обогатено енергийно гориво от ТЕЦ „Брикел“, Сливен остава на студено.
За това алармира в отворено писмо до медиите инж. Павлин Костов, изпълнителен директор на на „Топлофикация“ – Сливен. От дружеството тази сутрин са получили писмо от „Брикел“, че съществува опасност дейността на централата да бъде спряна принудително и тогава планираните доставки на обогатено енергийно гориво ще бъдат преустановени за неопределен период.

Със същото съобщение излезе и директорът на Тoплофикация Русе инж. Севдалин Желев.

И двете топлофикационни дружества, както и „Брикел“, неофициално се свързват с бизнеса на Христо Ковачки.