Затварят паметника на Шипка за ремонт

Снимка: Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа"

Готов е работният проект в рамките на мащабния проект за консервация и реставрация на Паметника на Свободата на  Шипка. Това е поредната административна стъпка преди началото на строителните работи по 32-метровия монумент, извисяващ се в сърцето на Стара планина.

Националният символ не е ремонтиран цели 40 години, а следите на времето са оставили своя непоправим отпечатък върху светинята, увекововечила подвига на хиляди герои.

Пред Радио Стара Загора д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, съобщи че документацията е депозирана за съгласуване в Министерството на културата и се очаква одобрение от ведомството до няколко седмици. Изготвена е количествено – стойностна сметка за планираните дейности, но Ангелов се въздържа да посочи какви средства ще вложи държавата в реновирането на монумента заради инфлационните процеси. 

Дълго чаканият ремонт не може да започне преди лятото на 2023 г. заради законови процедури. Планирано е същинските дейности да продължат 2 години, а в този период монументът няма да бъде достъпен за посетители.

Паметникът е конструктивно здрав, установи екпертно проучване преди година. Проникваща във вътрешността му влага е главният проблем. Основната задача е 8000 линейни метра компрометирани фугиращи смеси да бъдат отстранени и да се префугира. Камъни по фасадата ще бъдат подменени с 38 нови, ще бъде монтирано и ново фасадно осветление. Проектът предвижда възстановяване в автентичен вид на интериорното пространство. Средата трябва да стане достъпна и за хора с увреждания, подчерта директорът на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.

Предстои изработването на проект за консервация и реставрация на тържествения подход към Паметника на Свободата, церемониалната площадка и 120 стъпала ще бъдат „облечени“ в гранит.

Основният камък на монумента е положен през 1922 г., а изграждането му завърша през 1930 г. Четири години по-късно е тържествено открит от цар Борис III.

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ притежава статут на недвижима културна ценност с категория „Национално значение“.