Затварят граничните пунктове у нас заради коронавируса

Спира се преминаването на хора и превозни средства през сръбските пунктове срещу „Олтоманци“, „Стразимировци“ и „Брегово“ от днес до второ нареждане. Движението за и от Сърбия се пренасочва към „Калотина“ и „Връшка чука“, съобщиха от Граничната полиция.

На границата със Северна Македония пътници, пристигащи от рискови дестинации, ще бъдат пропускани само през „Гюешево“.

На границата с Румъния на граничния пункт „Видин-Дунав мост 2“ и на пункт „Кардам“ трафикът е интензивен на изход за товарни автомобили, информират от Гранична полоция.

Чуждите граждани, включително и български, пътуващи за Румъния от Италия, Китай, Иран и Южна Корея, независимо от типа транспорт, с който пътуват, на влизане в страната ще бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина.

На границата с Турция на „Капитан Андреево“ и „Лесово“ трафикът е изключително интензивен на изход за товарни автомобили, пише в съобщението.

Сигнал за спешно затваряне за преминаване през ГКПП „Гюешево“ изпрати до Външно министерство, до Министерския съвет и МВР, до Кризисния щаб по противодействие на Covid-19 общинският съветник от Кюстендил Огнян Атанасов.

Според него трябва да бъдат ангажирани и  властите на Северна Македония, за да не пренасочват чужденците за преминаване единствено през ГКПП „Гюешево-Деве баир“, където ще се извършват допълнителни прегледи от медицински специалисти. Това според него трябва да се предотврати.

„Като ти насочат 20 такива лица, които минават през наша територия, от тях пет ще слязат на бензиностанция, трима ще слязат да си вземат закуска и двама ще отидат да разгледат какво става в града. Оттам нататък нужно ли е да кажа какво ще стане! Изпратил съм сигнала до деловодството на МС, до ВМА, защото Националният кризисен щаб няма имейл и затова до председателя, който е шеф на ВМА, изпратил съм го и до МВР“, каза Атанасов пред БНР.