Засилено полицейско присъствие в Сливен заради почивните дни

Главен инспектор Илиян Николов началник на сектор „Пътна полиция” към ОДМВР-Сливен и началник сектор „Охранителна полиция” главен инспектор Венелин Гецов  представиха на брифинг днес предприетите мерки за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пътната безопасност по време на предстоящите празници и почивни дни.

Предприети са действия по осигуряване на екипи, които да извършват контрол в дните от 20 до 23 септември, съобразени с организацията на движение и очаквания засилен трафик.

Засилено полицейско присъствие ще има на автомагистрала „Тракия” от 12,00 часа до 20 часа на 20 септември и от 08,00 часа през целия ден на 21 септември. Целта е безпрепятствено преминаване на автомобилите и своевременна реакция при възникване на пътни инциденти на магистралата. В изпълнение на заповед на АПИ ще се осъществява контрол в първия и последния почивен ден по АМ”Тракия” за спазване на  забраната за движение на товарни автомобили над 12 тона. За 20 септември забраната ще е от 16,00 до 20,00 часа, за 23 септември от 14,00 до 20,00 часа. Всички служители, които имат правомощия да работят по Закона за движение по пътищата ще бъдат ангажирани. През целия период са предвидени специализирани полицейски операции. Всеки ден от 20 до 23 септември ще има засилено полицейско присъствие в часовете от 22,00 до 02,00 часа, с цел проверка на водачите за правоспособност, употреба на алкохол и наркотични вещества. Предвижда се засилено използване на техническите средства за контрол на скоростта. На 21 и 22 септември, ще  се проведе специализирана операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност”. Всички налични средства за контрол на скоростните режими на територията на дирекцията ще бъдат максимално натоварени.

В дейностите по осигуряване на обществения ред по време на честването на Деня на Независимостта са включени всички служители на охранителна и екипи на криминална и икономическа полиция в ОДМВР-Сливен. Всички събития във връзка с празника на територията на областта ще бъдат охранявани. Внимание ще се обърне на местата с по-голяма струпване на хора, като големи търговски обекти, автогари, жп гари и други.  В това число влизат и мерки по противодействие на терористични дейности, като ще се вземат под внимание изоставени багажи, съмнително поведение на лица, съмнително паркирани МПС в райони със струпване на повече хора. Специален ресурс ще бъде отделен за опазване на тишината. Ще бъдат изземвани музикални уредби, които са изнесени на открито. Денонощно полицейски патрули ще следят за обществения ред и сигурността на територията на районните управления. Ще бъде засилен контролът в районите на увеселителните и питейни заведения. Съвместно със служители на Зонално жандармерийско управление –Бургас ще се следи да спазване на обществения ред в малките населени места, опазване на селскостопанската продукция и пътната безопасност.

Издадени са предписания на ръководителите на частни охранителни фирми за повишена бдителност и за своевременно уведомяване на полицията при нужда. Ще се следи за незаконна търговска дейност и ще се извършват проверки за противодействие на разпространението на акцизни стоки без бандерол.

ОДМВР-Сливен предупреждава гражданите да бъдат внимателни, бдителни и да не оставят личните си вещи без надзор. Водачите на МПС да бъдат толерантни към останалите участници в движението, да спазват правилата, ограниченията на скоростта и  да не сядат зад волана пили.