Засилено полицейско присъствие в първия учебен ден

От началото на месец септември в ОДМВР-Сливен са предприети редица мерки по осигуряване на добър обществен ред и пътна безопасност при започване на учебната година в областта. Извършени са охранителни проверки на сградите и районите около  училища и детски градини. Проведени са срещи с представители на частни охранителни фирми, които извършват охрана и осъществяват пропускателния режим в учебните заведения. През целия месец са планирани операции по контрол на търговските обекти в близост до училищата и детските градини за недопускане на продажба на забранени изделия.  Екипи на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита  на населението”-Сливен са осъществили проверки в учебните заведения по отношение пожарната безопасност и по отношение на извършените през лятото ремонтни дейности. Не са установени сериозни нарушения, издадени са предписания за спазване на правилата за пожарна безопасност в обектите.

Предвидени са полицейски операции в питейните и увеселителните заведения с цел недопускане присъствието на малолетни и непълнолетни в тях, като и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца.

В първия учебен ден са осигурени полицейски патрули, които да подпомагат движението и да осигурят  безпроблемно придвижване на учениците и техните придружители.

Първият учебен ден в село Сотиря е преминал спокойно, без напрежение и без произшествия. В селото е осигурен денонощен полицейски патрул, който да гарантира сигурността на населението. Съвместно с кмета на селото са предприети действия по осигуряване на добър обществен ред за започване на учебната година, които да гарантират спокойствието на учениците и техните родители. Осигурени са мобилни полицейски патрули, които да извършват обходи през нощта в селата от община Сливен от служители на участъци „Петолъчка” и „Запад”. Засилена патрулна дейност се осъществява и на територията на районните управления в Котел, Нова Загора и Твърдица. Осъществява се контрол на водачите на ученически автобуси за употреба на алкохол, упойващи вещества и проверка на документите, издадени от компетентните служби,  за техническа изправност на превозните средства.

Традиционно всяка година от 1 септември стартира национална кампания „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!”. Седмицата от 23 до 29 септември е определена за „Седмица на превенция на детската пътна безопасност”, като 28 септември е обявен за „Ден на превенция”. В рамките на кампанията служители на сектор „Пътна полиция”, съвместно с представители на общините и кметствата, извършват проверки в районите на учебните заведения за изправност на сигнализацията с пътни знаци, маркировка, улично осветление, предпазни огради и обезопасеността към входовете.

И тази година, съобразно предварително изготвени графици, ще продължат беседите по пътна безопасност от служители на Пътна полиция, както и срещи с родителските настоятелства с цел подобряване на пътната безопасност на децата.

От началото годината Пътна полиция отчита намаляване при броя на загиналите в пътни произшествия на територията на ОДМВР-Сливен. От 1 януари до 16 септември са станали общо 358 пътни произшествия, тежките са 80 с 11 загинали и 105 ранени. За същия период на миналата година загиналите в тежки ПТП са били 17, а ранените 95.