Засилено полицейско присъствие по пътищата на страната, заради поредицата почивни дни около 24 май

От днес (21 май)  до 19.00 часа на първия работен ден след поредицата от почивни дни е в ход специализирана полицейска операция по линия на безопасността на движението. В обедните и вечерните часове на 21 и 24 май ще бъде засилено полицейското присъствие по магистралите, пътищата от първи и втори клас и участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия в цялата страна. При необходимост екипи на пътна полиция ще бъдат в готовност за регулиране и подпомагане на движението. Ще има засилени проверки за контрол на скоростните режими. През периода на операцията ще се следи и за недопускане на управление след употреба на алкохол и наркотични вещества.

По данни на Главна дирекция „Национална полиция“ по време на операцията, проведена около Великденските празници, се отчита ръст на констатираните нарушения на правилата за движение по пътищата. Като особено притеснителен е броят на установените случаи на управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества като за страната са регистрирани 495 случая. За същия период в ОДМВР-Сливен са констатирани 1188 нарушения на Закона за движение по пътищата. Установени са 5 водачи на МПС, употребили алкохол, като единият е с концентрация над 1,2 промила. Установените водачи, употребили наркотици, са 4. Неправоспособните са 12. Нарушенията на пътни знаци, маркировка и сигналите на светофарите са 136. Санкционирани са 79 нарушения, извършени от пешеходци. Установени са 1092 нарушения на скоростните режими- 273 в населени места и 546 на автомагистрала „Тракия“, по главни и второстепенни пътища в областта.

В ОДМВР-Сливен е създадена организация за засилен контрол по време на почивните дни. Всички техническа средства за контрол на скоростта са в експлоатация. Ще се осъществява контрол по отношение употребата на алкохол и упойващи вещества в малките населени места и общинските пътища. Засилени остават проверките за правоспособност.