Засилени проверки на КАТ-Сливен за колани, детски столчета и каски

На територията на ОДМВР-Сливен е в ход специализирана операция за контрол по използване на обезопасителните системи в превозните средства.

Акцията се провежда от 4 до 10 април у нас и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOL, в чийто фокус е ползването на обезопасителни системи– колани, детски столчета, каски. В хода на акцията специално внимание се отделя на ползването на обезопасителни системи при превоза на деца, както и на колани от пътниците в превозните средства.

Статистиката сочи, че за една година в страната са установени близо 100 000 случая на този вид нарушения. По закон, в България ползването на колан е задължително и за водача, и за пътниците, независимо дали са на предната или задната седалка.

Санкцията за неизползване на обезопасителни системи е глоба от 50 лева за онзи, който е установен без колан или каска, независимо дали е пътник или водач. Спрямо водачите по закон е регламентирано и отнемането на 6 контролни точки.
Важно е да се знае още, че за шофьор, който превозва пътник без колан, каска, или дете, без то да е в обезопасително столче, е предвидено наказание – глоба от 50 лева и отнемане на 6 контролни точки.