Засилен полицейски контрол по празничните дни в края на годината

Почивни дни, свързани с предстоящите празници Коледа и Нова година в края на месец декември и началото на януари са свързани с мерки и контрол, касаещи опазване на обществения ред, пътната безопасност и недопускане на инциденти при масово събиране на хора по време на тържества и други прояви.  Предвидени са специализирани полицейски операции за контрол на питейните и увеселителните заведенията, за начина на охрана и осъществяване на пропускателния режим в заведенията; спазването на определения капацитет, работно време и режим на работа; пожарната и аварийна обезопасеност на обектите; спазване режима за допускане на малолетни и непълнолетни посетители и на забраните за продажба на алкохол на малолетни,  непълнолетни лица и на лица във видимо нетрезво състояние, и за недопускане на  посетители с оръжие.

Засилено присъствие на екипи на „Пътна полиция” ще има в дните 20.12.2019г., 23.12.2019г., 27.12.2019г.  и 01.012020г., когато се очаква трафикът да бъде засилен. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Сливен.

Предвидени са екипи на автомагистрала „Тракия”, по главените и второстепенни пътища в областта.  Контрол ще се осъществява и на входно-изходните пътни участъци в малките населени места, като ще се проверява главно за употреба на алкохол и упойващи вещества. Ще се извършва контрол по  спазване на ограниченията, въведени от Агенция „Пътна инфраструктура”, за движението на товарни автомобили над 2 тона. Планирани са специализирани операции „Алкохол, наркотици и неправоспособност” за недопускане управление на МПС след употреба на алкохол, наркотици и други упойващи вещества. Засилени проверки ще има в районите на заведения и на входно-изходните участъци в градовете и малките населени места за водачи, употребили алкохол. Ще се следи за спазване на скоростните  режими и състоянието на автомобилите за движение при зимни условия. Контрол по спазване ограничението на скоростта, спазване на предимство и застраховка Гражданска отговорност.

Звената за контрол на общоопасните средства продължават да извършват проверки в търговските обекти за недопускане продажбата на пиротехнически изделия, без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или непридружени от инструкции за употреба на български език.  Особено строго ще бъдат наказвани лица, които съхраняват  или употребяват оръжие и пиротехнически изделия (включително самоделни),  в нарушение на Закона за контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите. Припомняме на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места –  училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт –  включително и в новогодишната нощ. От извършените проверки до момента не са установени сериозни нарушения, съставен е един акт за нерегламентирана продажба на пиратки в град Котел.  

Продължават действията на Икономическа полиция по операции срещу незаконната търговия с акцизни стоки- тютюневи изделия, алкохол, горива. Извършват се проверки в търговските обекти, съвместно с Агенцията по безопасност на храните за продажба на стоки със съмнителен произход. Проверяват се зехтини,  млечни храни и продукти, месо, месни изделия, и други. В дните 20 декември – 1 януари ще се извършват проверки за нерегламентирана търговска дейност в централната част на града, в районите на църковните храмове и пазарите.

Всички публични мероприятия в празничните дни  ще бъдат охранявани от полицейски служители.

Гражданите също могат да допринесат за спокойствието и сигурността през изпълнените с празнични събития последни дни от  годината. Не са необходими особени усилия, достатъчно е да проявяват предпазливост,  предвидливост и бдителност, за да избегнат рисковете от кражби на пари, ценности и имущество, като от жилищата, така и от личните автомобили.

Нека да добавим нотка отговорност, за да си осигурим спокойни празнични дни.