Засилен интерес към новите мерки за енергийна ефективност на жилищни сгради в Ямбол

Засилен интерес към предстоящите мерки за енергийна ефективност на жилищни сгради отчитат експертите по еврофинансиране в Областния информационен център (ОИЦ) в Ямбол. Това съобщи управителят на центъра Деница Цонева на пресконференция за представяне на Националния план за възстановяване и устойчивост.

По думите ѝ множество жители на региона вече отправят запитвания в ОИЦ – Ямбол кога и по какъв начин ще се отпускат средствата за саниране и енергийни мерки на еднофамилните и многофамилните жилищни сгради.

Очаква се процедурата за кандидатстване за многофамилните сгради да бъде отворена на два пъти. В първия етап, от юли т.г. до март 2023 г., сдруженията на собствениците ще получат 100 процента безвъзмездно финансиране. При втория етап на кандидатстване, в периода от април – декември 2023 г., собствениците ще се наложи да участват с 20 процента финансиране. Чрез друг финансов механизъм обаче те ще могат да възстановят вложените средства от спестени от първичната енергия, обясни Цонева.

При еднофамилните сгради едната възможност за кандидатстване за енергийно обновяване ще бъде за изграждане на слънчеви системи за подгряване на битова вода. Финансирането ще е 100 процента, като максимално отпуснатата сума ще е 1960 лева. Другата възможност е за изграждане на до 10 киловата фотоволтаична система, като домакинствата ще могат да кандидатстват за покриване на 70 процента от направените разходи. Максималният размер на финансирането ще 15 хил. лева, каза още тя.

Управителят на ОИЦ – Ямбол уточни, че данните са все още в проектен етап и не са окончателни.