Защо знакова фигура на БСП избяга от Сливен?

Деян Дечев с Областния председател на БСП в Сливенско Асен Гагаузов и с Общинския председател на БСП в Сливен Атанас Делибалтов (в средата). Снимка: Архив Сливен нюз

БСП в Сливен подреди листата си за изборите за Народно събрание на 2 октомври. Очакването е тя да бъде одобрена безпроблемно и на заседание на Националния съвет на БСП на „Позитано“ 20 и в нея да бъдат вписани имената на двама коалиционни партньори, които обикновено нямат електорална тежест.

„Безпроблемно“, защото картите за БСП в Сливен бяха раздадени още в началото на месеца и областта бе „наградена“ – оказа с „местен“ водач – Деян Дечев. Това се случва за първи път от 13 години насам – когато Асен Гагаузов водеше червената листа на изборите за Народно събрание на 5 юли 2009 г.

Никой обаче не се радва на „наградата“ от „Позитано“. В национален мащаб БСП вече е четвърта политическа сила и при определяне на местата на водачи водещ е бил принципът „избираемост“. Близкият до Нинова национален елит е предпочел сигурни места и гаранция за влизане в следващия парламент. Така Атанас Зафиров, който бе водач на листа в Сливен в три поредни избора миналата година предпочете да мигрира във Враца. Висшият орган на БСП го подкрепи.

Предполага се, Зафиров добре е опознал структурите, проблемите, но и потенциала на Сливенския регион. В последното се крие и ключът за тази маневра, защото на последните избори през ноември 2021 г. БСП-Сливен се представи с рекордно нисък резултат – едва 6007 гласа.

Така Деян Дечев ще има сложна задача, защото през ноември миналата година мандатът за БСП увисна на косъм и до окончателното преброяване и преразпределение се луташе в нищото. Тогава го спасиха 854 преференциални гласа, които донесе д-р Събина Петканска, благодарение на личните си качества и въпреки партията. За тези избори тя си направи отвод и БСП няма да може да калкулира нейния личен вот сега.

Няма да прибави и тежест от друга знакова за БСП-Сливен фигура – тази на Соня Келеведжиева. На изборите през юни 21 г. ръководството на БСП в областта допусна грешката да противопостави една на друга Петканска и Келеведжиева. Тогава Петканска поучи 1359 преференции срещу 1166 за Соня Келеведжиева. Резутатът отново беше 1 мандат, сигурно депутатско място за водача Зафиров и пореден вътрешнопартиен конфликт в БСП-Сливен. В сегашната листа популярни лица с червени корени няма. „Пришълците“ в нея са Иван Петров, бивш лидер на „Атака“, бизнесменът Саркис Шаклиян и неговото политическо острие Румен Бозуков – и двамата с „богато“ политическо минало, но извън БСП.

Участието на бившия кмет Кольо Милев също би могло да донесе повече сътресения, отколкото мобилизация за БСП. През 2017 г. Милев бе поставен на унизителното 10-то място, но измести Деян Дечев от второто в листата със силна преференциална кампания и влезе в Парламента вместо него. Публична тайна е, че двамата не мелят брашно заедно и вероятно в някаква степен ще се повтори вътрешнопартийната война по време на предизборната агитация. Подкрепата на партиен терен, която двамата ще делят обаче е много, много изтъняла. Източници от партията твърдят, че и около 4 хиляди гласа вече ще се смятат за успех.

Прогнозата се подкрепя и от националното представяне на БСП. Наскоро червеният гуру, социологът Юри Асланов предупреди, че „Възраждане“ и „Български възход“ са резервоарите за разочаровани червени гласове. Махленската атака на Корнелия Нинова срещу президента Радев също ги дърпа надолу. В 28 243 гласа за Румен Радев и Илияна Йотова на първи тур и 33 255 на втори в Сливенско на изборите за Президент  и Вицепрезидент има доста леви гласове, но те в никакъв случай няма да отидат в БСП сега, напротив.

В Сливен БСП калкулира и допълнително негативи заради слабото лидерство в последните 10 години, липсата на опозиционно поведение в Общинския съвет, неприкритото заиграване с външни „бизнес-фактори“ и отлюспването на всяка по-силна фигура. Освен дистанцирането на Петканска и Келеведжиева, сегашният областен управител Минчо Афузов е още един пример за „сбърканата“ кадрова политика на БСП в областта.

Общинският лидер на БСП в Сливен Атанас Делибалтов и бившият кмет Кольо Милев могат да бъдат видени заедно само на празници. Активът на партията е наясно с недоверието на Милев към Делибалтов, известен с неуравновесеното си поведение: „с Нинова – против нея“, „против Президента – за Президента“, „браво на руснаците“ – „ние сме против войната“. Областният лидер Асен Гагаузов е „господар на мълчанието“ и избягва публични изяви и коментари.

Състав на листата на БСП

 1. Деян Дечев – водач
 2. Кольо Милев – Сливен
 3. Светлана Динева – Нова Загора
 4. Коалиционен партньор
 5. Стефан Щилиянов – Сливен
 6. Йордан Крълев – Твърдица
 7. Коалиционен партньор
 8. Иван Петров – Сливен
 9. Саркис Шаклиян – Сливен
 10. Васил Николов – Нова Загора
 11. Росица Маринова – Сливен
 12. Румен Бозуков – Сливен