Защо велоалея минава пред входа на подземни гаражи в Стара Загора?

новини сливен

Велоалея на входа на подземни гаражи създава напрежение между колоездачи и собственици в Стара Загора. По думите на хората, които живеят в кооперациите, рисковите ситуации са ежедневие.

„Най-голямото ни притеснение е неспазването на закона“, заяви Тихомир Колев – един от хората, които са подавали жалби в Община Стара Загора.

Други живущи обясниха, че не използват гаражите си от година именно заради това, че нямат видимост да излязат от гаража си и непрестанно преминаващите колоездачи.

Главният архитект на Община Стара Загора арх. Николай Василев обясни, че разрешението за строителство е издадено през 2014 г., през 2015 г. е въведен в експлоатация, има положителни становища от КАТ и пожарната.

„Жалбите започват още през 2015 г., има и през 2018 г., както и през 2021 г. През 2022 г. има жалба до прокуратурата и до КПКОНПИ. Ще подготвим отговорите. Ще се опитаме да дадем проекторешение“, заяви секретарят Община Стара Загора Делян Иванов.

Когато е строена велоалеята през 2015 г. нормативните наредби са гласели тя да е широка 2,5 метра, но според наредбите, които са в сила сега, тя трябва да е широка 4 метра и съответно тя вече не отговаря на изискванията.