Защо Лаура Кьовеши идва в България

Главният прокурор на ЕС Лаура Кьовеши пристига на двудневно посещение в България, в рамките на което ще се срещне с министъра на правосъдието Янаки Стоилов, с главния прокурор Иван Гешев, както и с членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), пише Дойче веле.

Основният въпрос

В България Кьовеши ще постави въпроса за непопълнената квота за български делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само 4 от 10 български номинации.

„Европейският главен прокурор Кьовеши ще бъде в София днес и утре, за да посети офиса на Европейската прокуратура. Тя ще проведе срещи с българските власти, за да гарантира бързото избиране на още 6 кандидати за европейски делегирани прокурори“, написа Европейската прокуратура на страницата си във Фейсбук. Очаква се в петък Кьовеши да даде пресконференция.

След като ръководената от Кьовеши институция отхвърли шестима от излъчените от България кандидати, в Европейската прокуратура засега са представени само четирима българи. Това са Димитър Беличев от Пловдивската окръжна прокуратура, Бойко Калфин от Окръжната прокуратура в Кюстендил, Светлана Шопова-Колева от Софийската градска прокуратура и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура.

В Европейската прокуратура работят делегирани прокурори от всички 22 държави-членки на ЕС, които подкрепиха идеята. Извън нея на този етап са Унгария, Полша, Ирландия, Дания и Швеция.

На фона на протестите пред Съдебната палата

Визитата на Кьовеши се състои на фона на протестите пред Съдебната палата, където се издигат искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Още на 1 юни, когато Европейската прокуратура официално започна работа, Кьовеши обяви, че ще дойде в България „съвсем скоро“.