Засегнатите от коронавирус у нас ще са 150 000

Съобразно математическите изчисления засегнатите от коронавирус у нас ще са 150 000 за една година. Това прогнозира математикът проф. Михаил Константинов и подчерта, че се отчита 5 пъти по-висока смъртност при вируса.

Той обясни, че данните сочат, че 80% от населението ще хване COVID-19. Той припомни и думите на канцлера на Германия, която преди ден представи мрачна картина на разпространението на вируса. Пред бТВ Константинов каза, че погледнато математически 1,5 милиона германци ще бъдат засегнати.

Математикът смята, че досега светът не се е сблъсквал с подобна ситуация. Според него лекарите трябва да са подготвени  да „знаят, че сме на война“. Има безпрецедентни решения като това на президента на САЩ Доналд Тръмп да затвори границите за европейци.

„Такова нещо световната история не познава. Това е безпрецедентна мярка. По подобен начин е имало отделни държави в изолация по време на чумата. Темпото на разпространение е безпрецедентно“, коментира проф. Константинов.

„Италия изпусна тотално ситуацията. Докато се усетят какво става, огромен брой лекари бяха засегнати от вируса“, посочи още той.

По думите му България се справя добре спрямо възможностите. Той призова хората да спазват всички заръки и да покажат, че са отговорни и към себе си, и към обществото.

Междувременно Световната здравна организация обяви коронавируса за пандемия. Остава тежко положението с разпространението на болестта в Италия. Смята се, че в Китай ситуацията е спокойна, след като за денонощие бяха регистрирани малко заразени.