Заразата с коронавирус в Сливен тръгнала от пациент

Източникът на заразата в гастроентерологично отделение на МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен вероятно е силно заразен пациент, съобщи на извънреден брифинг кметът на община Сливен Стефан Радев, който е председател на Общинския кризисен щаб.

По думите му има пациенти, които са минали оттам и впоследствие са диагностицирани с COVID-19, което кара специалистите да мислят, че това е източникът.

През вчерашния ден са били отчетени най-голям брой заразени с коронавирусна инфекция в града от началото на кризата – общо 9 души, посочи той. От тях осем са медицински лица – седем души от Отделението по гастроентерология на МБАЛ „Хаджи Димитър“ (двама лекари, четири медицински сестри и две санитарки), както и лекар от Военна болница, който е имал контакт с лекар от отделението по гастроентерология.
Отделението е затворено за дезинфекция, пациентите ще бъдат поети от другите болници.

Всички пациенти, преминали оттам през последния месец, са установени и ще бъде преценено как да се процедира с тях, дали всички да бъдат тествани или да се направи скрининг. Това ще бъде обсъдено на заседание на Областния кризисен щаб днес от 11.30 часа.

Всички новодиагностицирани са настанени в болница, като състоянието им не е тежко.

В двете инфекциозни отделения в Сливен има общо 24 пациенти с коронавирус, десет от тях са медицински лица. В общината заразените досега са 109, 69 са излекувани, десет са починали.

Кметът съобщи още, че има съмнение за служителка с коронавирус от персонала на детска градина „Детство“. Тя е била контактна с диагностицирани лица и й е взета проба.

Превантивно от общината са предупредили родителите днес да не водят децата си. Ще бъде извършена дезинфекция на детската градина, съобщава БТА.