Заради високите цени на тока: Предприятия на ръба на фалита

Цените на електрическата енергия на свободния пазар отново бележат рекордни пикове. Бизнесът и предприятията заявяват, че работят вече 5 месеца на загуба и са на ръба на фалит. Големите разлики в цените ден напред акумулират огромни печалби в основно държавни фирми и компенсациите са единственото решение за глътка въздух на производителите.

Слави Янакиев, ръководител на една от най-големите фирми за чугунени заготовки у нас е ужасен. „Имаме цени от почти 700 лв. за мегаватчаса. Те са невъзможни, пагубни са“, сподели той, цитиран от NOVA.

Покачването на цените на електричеството според него е непрогнозируемо и неконтролирано. „Почнахме годината със 100 лв. за мегаватчаса. Сега цената е непоносима, нанася ни огромни загуби. Ресурсите на едно предприятие могат да помогнат до 20-30%, но при 300% увеличение на основен ресурс за нашето производство е невъзможно да бъде компенсирано“, обясни Янакиев.

По думите му разликите в цените на тока отиват в държавни предприятия, което е незаслужено. „Това са огромни пари, които ежедневно се свалят от гърба на всички на свободния пазар. На борсата ден напред се търгуват над 70 000 мегаватчаса за денонощие. При разлика в цената от 300-400 лв. на мегаватчас това са 22-23 млн. лв. свръхпечалба. Държавните предприятия не ги заслужават, защото не им се е променил разхода“, коментира той.

Служителите също са притеснени да не загубят работните си места.