Заради цената на водата в Бургас – война между кмета и ВиК-Бургас

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР )за поскъпването от 1 август на водата в Бургас с близо 60 процента предизвика остра реакция на кмета Димитър Николов, той го обави за „шокиращо за всяко семейство, бизнес и за бюджета на общината“.

Увеличението на цената на водата в Бургаско е в сила от днес. За кубик ще се плаща 5,13 лв. с ДДС.

От КЕВР изтъкнаха като причина за повишението на цената на водата необходимостта дружеството „ВиК“-Бургас да увеличи своите приходи, за да може да изпълни планираните мащабни инвестиции през следващите 4 години и да постигне по-високо качество на услугите.

Увеличението на ВиК услугите и предстоящите инвестиции, залегнали в бизнес плана за 2022-2026 г. в област Бургас, са приети единодушно от членовете на Асоциацията на ВиК дружеството. Това пък обявиха в съобщение до медиите от асоциацията.

От предоставените протоколи става ясно, че всички Общински съвети са взели решение да приемат новия бизнес план на ВиК без възражения, информират още от Асоциацията.

Кметът Димитър Николов обаче отговори, че ВиК-Бургас се опитва да си „измие ръцете“ за шоковото увеличение на цената на водата с кметовете и общинските съвети. 

„Не сме съгласни, че цената на водата се увеличава заради заявените инвестиции. Припомням, че през последните години Община Бургас инвестира в изграждането на нова ВиК инфраструктура огромни собствени и привлечени средства, без да увеличи данъците на бургазлии. Гласуването на предложения от ВиК бизнес план е подкрепа за заявените в него инвестиции, но не и за шоковото увеличение на цената на водата, което така и не ни беше представено в проценти. Абсурдно звучи ултиматумът на ВиК към общините в Бургаска област, че ако няма увеличение на цената на водата, няма да бъдат правени инвестиции във ВиК мрежата“, заяви Николов. Той настоява ВиК да си изпълни инвестиционната програма без това драстично увеличение на цената на водата.