Заради нови правила: Шофьорската книжка ще поскъпне с над 400 лева

Държавата създаде разкол сред автошколите. Част от автоинструкторите днес излизат на протест срещу промени в Наредба 37, подготвени от транспортното министерство и Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“( ИААА). Те твърдят, че промените са лобистки и ще доведат до шоково поскъпване на шофьорските курсове – минимум с 400 лева. Друга част от бранша обаче подкрепя новостите в регламента, като посочва, че те ще отсеят „гаражните“ автошколи и ще останат да работят читавите.

Спорът тече вече дълги месеци, като през януари недоволните заплашиха да изкарат на протест над 1000 автомобила в центъра на София. Тогава управляващите се уплашиха и оттеглиха проекта, но после отново задействаха процедура на обществено обсъждане, която е към края си.

Ако предложените промени бъдат приети, шофьорските курсове ще поскъпнат много – промяната в цената на курса за „B“ категория ще бъде от порядъка на 400-500 лева, а за тежките категории –  700 лева, прогнозира  Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

Новата версия на Наредба 37 предвижда всяка автошкола да се регистрира като търговски обект, учебните коли да са задължително собственост на фирмата или да са взети на лизинг, а преподавателите да са назначени на трудов договор. „Ние не сме продавачи на пуканки, на банички или на нещо друго, за да имаме търговска регистрация, а изискването автомобилите да бъдат собственост на учебния център е непосилно – много инструктори обучават курсистите на личните си коли, за което си имат договор и заплащане“, обясни Йонко Иванов пред БНР.

Но друга част от бранша защитава промените и смята, че те ще подобрят подготовката на бъдещите шофьори. „Чух, че курсът щял да се увеличава, че  учебните центрове трябва да останат в кантони, трафопостове, гарсониери. Не чух нещо градивно. Сега курсисти се записват в градинките, кръчмите, казината, в планините. Отваря се багажникът, дава им се един учебник – ето, като станеш готов с листовките, ми се обади и ще те взема да караме. Когато курсисти се записват по градинките, няма никакъв контрол. Ако не съм доволен от този инструктор, който ме е записал, мога да се оплача единствено от моя инструктор на моя инструктор, защото няма кой друг да ми защити интересите“, коментра Владимир Василев, зам.-председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България. В защита на изискването преподавателите на учебния център да бъдат назначавани на трудови договори той обясни: „Не може след нощна смяна примерно някой хлебар сутринта да очаквам да бъде свеж, да не бъде изнервен и да даде всичко от себе си, така че да научи дадения курсист да бъде по-подготвен и по-безопасен“.

След въвеждането на таблети и на черни стаи за изпитите срещу купуването на шофьорски книжки сега се предлага пълна дигитализация на мотоподготовката. Ще бъдат въведени електронни графици, електронни учебни дневници и е-контролни карти за положените вътрешни изпити, а  учебните центрове ще се свържат с информационната система на „Автомобилна администрация“, която ще има достъп до е-документацията на всяка автошкола, вкл. и за датите и часовете на изпитите на бъдещите водачи.

Заявленията за издаване на разрешение за извършване на обучение, за удължаване срока на валидност на разрешението или промяна в списъка към разрешението и др. също ще се подават онлайн. Според транспортното министерство това ще облекчи работата на автошколите, а в същото време ще се подобри контролът и ще секнат някои нелоялни практики като надписване на часове, водене на мними курсисти и прочее.

Въвеждането на електронна система ще сведе до минимум злоупотребите, електронизацията при техническите прегледи вече намали с 50% фиктивните прегледи, обясни шефът на автомобилната администрация Бойко Рановски.  Той изтъкна, че срещу промените в наредбата са преподавателите на граждански договори и тези, които провеждат обучения в гаражи и мазета. „Това, че някой в момента намира вратички и не дава необходимия брой часове, не провежда теоретично обучение или търси други начини да заобиколи разпоредбите, което води до курсове на дъмпингови цени, много под реалните – с въвеждане на електронни системи, електронни дневници, електронни картони, електронни графици за обучение тези възможности за заобикаляне ще бъдат ограничени. Може би това ги притеснява тези, които са против промените в наредбата“, коментира Рановски.

Рамо на поправките дава и Асоциацията на пострадалите в катастрофи. Нейният председател Владимир Тодоров разказа, че проверки в Пловдив разкрили как автошколи си пишат взети часове с курсисти, които по времето на „обучението“ всъщност са били в чужбина. 20% от младите водачи чрез първата и втората година участват в ПТП, изтъкна още Тодоров.