Започва засилен контрол за колан на задната седалка

Започва засилен контрол за колан на задната седалка и дали децата са обезопасени правилно. Това каза съветникът на премиера Кирил Петков за безопасността по пътищата Димитър Илиев.

По думите му факторът „човек“ е най-проблемният в цялата система за безопасно управление на пътищата.

„Най-много инциденти стават заради човешките грешки. Ние предизвикваме по някакъв начин тези инциденти. Една от дългосрочните политики ще бъде обучение през целия живот: от детски градини и училища до учебните центрове, в които изграждаме водачите си. Проблемите с пътищата са всеки ден. Искрено се надяваме скоро да се намери решението. Не трябва да забравяме и до каква степен автомобилите са съвременни, с нужната активна, пасива защита и звезди на пътна безопасност. Оттук нататък ще се действа бързо. Няма да се пишат писма и да се чака. Ще се действа бързо, защото това е много сериозен проблем и в България почти няма незасегнато от пътни трагедии семейство“, обеща той.

„Корупцията убива на пътя“, каза председателят на регионалната комисия в Народното събрание Настимир Ананиев.

И добави: „За пръв път виждаме много ясна заявка от изпълнителната власт, и то в лицето на премиера, че пътната безопасност е приоритет за това правителство. Това за мен е много важно. Можем да променим закони, можем да напишем много такива, но без изпълнителната власт да си свърши работата, нещата няма как да се случат. Където трябва да се промени закон, сме на линия и ще помагаме. Когато говорим за пътна безопасност, трябва да сме честни със себе си. Когато липсва безопасност на пътя, в много от случаите тя е свързана с корупционни модели. Корупцията убива на пътя. Заявка на това правителство е да се бори с корупцията. Надявам се с конкретни мерки и активната роля на Димитър Илиев ще постигаме конкретни резултати“.

Заместник-министърът на транспорта Стоян Новаков подчерта, че тях безопасността на движението по пътищата е основен приоритет.

„Стремим се да даваме решения в много по-глобален план, а това е чрез решаване на проблема на свързаността на държавата да можем да регулираме и да управляваме трафика по начин, по който да не се създават кризисни ситуации в конфликтните точки“, допълни той.

Заместник-министърът на електронното управление Александър Йоловски заяви, че ключов фактор е максимално дигитализиране на контролната дейност.

„Да бъде намален до минимум субективния фактор. Това е една изключително революционна стъпка, която следва да бъде направена. Има потенциал да доведе до бързи резултати“, коментира той.

Източник: novini.bg