Започва Страстната седмица за православните християни

За православните християни започва Страстната седмица. Чрез специални богослужения до Възкресение Христово църквата възпоменава страданията и изкупителното дело на Спасителя на човешкия род в последните дни от земния му живот.
На Велики понеделник Църката ни припомня как Христос изгонва от храма търговците, оскверняващи свещеното място.
В следващите дни мисловно ще вървим заедно със Спасителя по кървавия път към Голгота, проследявайки интригите на книжниците и фарисеите, решили да убият Великия праведник. Тайната вечеря, молитвата в Гетсиманската градина и целувката на Юда, превърнала се в предателство, каквото светът не познава – са само част от библейските сюжети, които вярващите ще съпреживеят в последната седмица от Великия пост. И точно когато помислим, че тъмните сили на злото завинаги са победили доброто, се случва Възкресението Христово – събитие, което залива света със светлина и радост. А поуката за вярващите е, че след дългите периоди на страдания и безнадеждност, неизбежно идва Великият ден на Възкресението.
Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Затова всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва – в страдание, болка и любов, и го показва чрез Възкресение.
На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се обединили и тялото възкръснало от мъртвите.
Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с „Христос воскресе!“, а отговорът е „Во истину воскресе!“. На този Великден призивът към вярващите е да останат вкъщи – при домашната икона.