Започва реставрацията на стенописите на параклиса „Свети Мина“ в Сливен

снимка: Велина Василева, БТА

През следващата седмица ще започне подготовката за реставриране на стенописите в параклиса „Свети Мина“ в Сливен. Това съобщи за БТА Стоян Марков, председател на Инициативния комитет за възстановяване на параклиса.

Реставрирането е част от дейностите по кампанията „Място в сърцето“, свързана с набиране на средства за възстановяване на 12 любими места избрани от гражданите в 12 града на България.

Параклисът на името на Св. великомъченик Мина е изграден през 1939 г. по инициатива на хаджи Кортеза Маринкева върху открити останки на стара църква, след което иконописецът Атанас Кавръко и синът му Димитър Кавръков – дърворезбар, са изографисали параклиса.

През 2014 година е инициирана кампанията „Място в сърцето“, като чрез дарителство е подобрено състоянието на храма. Обновена е сградата, направени са нови алеи, беседка, чешма. „Всичко това се случва благодарение подкрепата на приятели, благодетели и дарители, дали време и средства в кампанията ни „Място в сърцето“. Заедно продължаваме с вяра и поклон пред делото на хаджи Кортеза Маринкева“, каза Стоян Марков.

БТА