Започва проверка по сигнал за насилие в детска градина „Щастливо детство“ в Ямбол

Снимка: БТА

Майка на 7-годишно момче твърди, че върху детето ѝ е упражнено насилие от учителка в детска градина „Щастливо детство“ в Ямбол. Започва проверка на институциите по случая.

„Детето се оплака, че е удряно с пръстен по главата от госпожата, щипан, дърпан, наказван бос в коридора по нощничка до шкафчетата, заключван е в баня, защото не иска да спи. Аз знам, че детето ми е палаво, но е дете на 7 години, има си други начини“, каза пред БТА майката Ваня Калафирова.

По думите ѝ детето се оплакало преди петнайсетина дни. Преди няколко месеца е станало агресивно и неспокойно. Започнало е да посещава психолог. „Обвинявах себе си, за което. Сега си давам сметка защо е било това. Той е много чувствителен, опасявал се е да сподели с мен“, допълни майката.

Официален сигнал е подаден вчера до директора на детската градина, каза директорът ѝ Антония Котева. „Веднага след като вчера е получен писмения сигнал, сме задействали законовите механизми да проверим сигнала. Разбира се че съм притеснена, разбира се, че ще проверим случая от всички страни, и ако някой си е превишил правата, ще бъде наказан по мерките, предвидени в закона“, каза още директорката.

Заместник-кметът на Ямбол по образование Енчо Керязов подчерта, че за случая научава от медиите. Детската градина се посещава от 210 деца и до момента не са постъпвали оплаквания. За конкретния случай ще бъдат разпитани всички страни. Комисия с представители на „Закрила на детето“ и Регионалното управление на образованието ще излезе с резултати в законовия срок, заяви той.

„Въпреки че нямаме официална жалба от родителите, приемаме случая за изключително сериозен. Предприели сме незабавни мерки. Назначена е дисциплинарна комисия. Община Ямбол полага огромни усилия, за да бъдат детските заведения една добра образователна институция, и най-вече децата да се чувстват обичани и обгрижвани“, каза още Керязов.